ЯК правильно ВИБРАТИ ШАМПАНСЬКЕ вино для новорічного вечора, щоб усі отримали справжнє задоволення від напою?

Жоден новорічний стіл не обходитися без головних атрибутів, таких як салат «Олів'є», пляшка гарного шампанського та ароматних мандарин.
Якщо з першим і третім пунктами все зрозуміло, то як купити хороше шампанське? Саме про це ми й поговоримо у статті.
Мало хто знає, що на північному сході Франції є невелике містечко під назвою Шампань. Він славиться своїми зеленими виноградниками та майстрами виноробами.
Саме місцеві винороби створюють справжній напій із бульбашками, який і називається шампанське. Інші напої зроблені за його межами, це ігристі вина.
Класичне шампанське прийнято виготовляти з 3 сортів червоних та білих ароматних ягід винограду:
- · «Піно-Нуар»
- · «Піно»
- · «Шардоні»
Щодо шампанського, то в ньому мікс із усіх трьох сортів, тому й ціна від 1000 до 20000 українських гривень.
За добрим ігристим вином можна вирушити не лише до французів, адже їх роблять і в Італії, Іспанії, Австрії, США і навіть у нас.
Повірте, наші не чим не гірші за закордонні.
Які є види шампанського
Є багато класифікацій, але ми зупинимося на традиційному. Отже, методом виготовлення є 2 групи: резервуарне і традиційне. Роблячи класичне шампанське, дозволяється міксувати різні сорти сухого вина і навіть змішувати напої різного року випуску. Таким чином, домагаються виняткового смаку та аромату.
Ще в такий склад додають спец. дріжджі та певну кількість солодкого лікеру. Далі пляшки закупорюють і відправляють вистоятись у підвали.
Під час перебування в прохолодному місці суміш у пляшках зброджується і виділяє бульбашки вуглекислого газу. Так проходять півтора місяці, після чого кожну пляшку укладають горизонтально, де вона лежатиме 3 роки і більше.
Ось так з'являється справжнє шампанське, витримане, смачне та сьогодення. Перед продажем прибирають осад і переливають в інші пляшки, після чого вони вирушають до магазинів.
Справжнє шампанське досить дороге, але в наших магазинах існують і вина, які виготовлені за резервуарною методикою.
Відрізняється вона від першого методу тим, що бродіння проходить у загальній ємності, а не в кожній пляшці окремо. І бродіння відбувається не 3 роки, а близько 2 тижнів. Тому така відмінність у смаку, запаху та кольорі, але це зовсім не означає, що такі напої погані.
Найгірше купувати в магазині незрозумілий склад із води, цукру та спирту, який прикрашений синтетичним ароматизатором.
Ціна, звичайно, приваблива, близько 100 грн, але таке «шампанське» може завдати шкоди здоров'ю.
А тепер професійна порада: вирізняємо вино класичне від резервуарного. Значить, на етикетці пляшки з класичним напоєм значатиметься слово «Класичне» або «Витримане». Якщо напис відсутній, вино резервуарне.
А тепер озвучимо найрейтинговіші серед покупців ігристі вина:
- · «Абрау Дюрсо»
- · Італійське «Боска»
- · Шампанські вина «Нове світло».
- · «Мартіні Асті»
- · «Радянське шампанське»
А тепер рейтинг вин щодо наявності кількості цукру:
- · Брут
- · ультрабрют
- · Напівсухе
- · сухе
- · напівсолодке
- · Солодке.
І знову порада експерта: для тих, хто вживає напій кілька разів на рік, краще купувати напівсолодке. Ну, а якщо більше 2 разів, тоді віддавайте перевагу сухому.
Для кількох келихів на тиждень підходить брют. Воно добре гармонує з морепродуктами, білим м'ясом, фруктами. І врахуйте, що такі вина не можуть мати низьку ціну.
Термін витримки та рік виробництва допомагає розділити вина на:
- Легкі, які витримують до 2 років і штучно збагачені вуглекислим газом.
- Витримані (вінтажні) до 5 років із природним процесом бродіння.
На що звертати увагу при купівлі ігристого вина
Традиційно таке питання постає напередодні свят, особливо новорічних. І ми відразу вирушаємо до гіпермаркетів чи спеціальних магазинів.
Існують певні правила, яких варто дотримуватись, вибираючи шампанське:
- · Пляшкове скло має бути темним, тому що промені світла погано відбиваються на якості напою.
- · Відмовляйтеся від незрозумілих торгових марок, про які ви ніколи не чули.
- · Віддайте перевагу корковій пробці, тому що пластик вступає в реакцію з напоєм і погано відбивається на його смаку.
- · Етикетка акуратно приклеєна строго по центру пляшки, без залишків клею інших її частинах.
- · А тепер про написи: якщо шампанське справжнє, буде напис на "champagne" або "NM" (негоціант-винороб). Запам'ятовуйте список найсумлінніших і перевірених часом виробників - "Вдова Кліко", "МоетШандон", "Лоран-Перр'є", "Детц", "Деламотт", "Луї Родерер", "Шарль Хайдсік", "Коло".
- · Елітні ігристі вина «вдихають» після відкриття, якщо його акуратно відкривати. Корок вистрілив – отже, у вина був «стрес», що позначиться на смаку.
- · Наповнюємо келих і спостерігаємо за бульбашками – чим вони менші, тим краще. Після того, як вони піднялися вгору, повинні утворити піну по колу.
Сам напій повинен мати кристальну прозорість без опадів. А відтінок може змінюватись від золотистого до червоного.
Правила подачі та вживання шампанського
Обов'язково охолоджуємо вино перед подачею у холодильнику. Не варто шампанське поміщати у морозилку. Температура подачі напою має бути в проміжку від 6-8°С.
Келих для напою краще брати високий та вузький, із тонким склом. Саме такий посуд дозволяє відчути всю красу смаку.
Якщо пляшку відкрили, зберіганню вона не підлягає. Закриті пляшки зберігаємо лише у горизонтальному положенні у темному прохолодному (8-11 градусів З) у приміщенні.
У ігристе шампанське можна додавати вино, але звичайний алкоголь не можна.
Відповідні закуски до шампанського це – біле м'ясо, морепродукти, персики. Не підходить шоколад, горіхи, червоне м'ясо та цитрусові.
Зберігати елітний напій можна 10 років і більше. Бюджетні напої до 2-х років.
І тепер розкриємо таємницю, чому від шампанського ранком болить голова? Тому що ви напередодні ввечері вживали солодкі сорти, в яких багато цукру, і він продовжував процес бродіння у шлунку, тому алкоголь виводився довше.
Якщо не хочете мати головний біль і бути бадьорим, вибирайте брют!