0666355833. 0638980193 Viber: +38 066 635-58-33

Як правильно обирати шампанське на свято та правильно його пити: майстер-клас для вас!

Як правильно обирати шампанське на свято та правильно його пити: майстер-клас для вас!

Ігристе, особливо на передодні свят, є одним з напоїв першої необхідності. Для більшої частини людей ідеальний келих з бульбашковим вином, є невід'ємною частиною святкування, як, наприклад куштування мандаринів чи запускання салюту. І головне вміти правильно його вибирати!

Хочемо вам допомогти розібратися в цьому. Їх існує безліч: біле, рожеве, сухе та солодке, різні сорти та різні технології приготування, різний вміст цукру. Тож чим відрізняється дороге від дешевого та справжнє від підробки, розкриємо вам та поділимося цими секретиками.)


Вивчимо терміни


Шампанські вина – всі є ігристими, але варто зазначити, що не всі ігристі є шампанським. Якщо коротко, то шампанське є напоєм, який виготовляється в спеціальному районі у Франції і цей район є винним, та виготовляється у Шампані. Запам’ятайте на завжди, що якщо шампанське дешеве, то воно не справжнє, справжнє ніколи не буде дешевим!


Шампанське та деякі ігристі вина виготовляються за класичним методом шампанського, який включає вторинне бродіння в окремих пляшках (створення бульбашок у склі під час процесу), а потім витримку вина в підвалах протягом щонайменше року.

Складніші, яскравіші аромати бріоша, свіжоспеченого хліба і масла відчуваються на осаді в підвалі.

Переважна більшість ігристих вин у світі, особливо знамените Просеко, виробляється методом Шарма з вторинним бродінням у великих резервуарах.



Зверніть увагу на обгортку


Якщо ми вже з вами почали розмову про шампанське, то всі слова що ви побачите на обкладинці, повинно чітко відповідати зазначеними правилами у Франції, щоб описати його.

Grand Cros ця абревіатура слугує виключно для шампанського яке виготовлене з винограду, який ріс на спеціальних виноградниках.

Наступна Blanc de Blabcs – це шампанське виготовляється лиш з білих сортів Шардоне, він з виноградного лише сімейства Піно. Любителі часто надають йому перевагу за їх неперевершений смак та тривале зріння (воно може займати 30 років і навіть ще більше).


Приділіть увагу на вміст цукру


В залежності від його вмісту в напій на етикетці ви побачите різний його тип: солодкі (більше 50 грамів цукру) на літр, напівсухе (32-50 грам) на літр, сухе (17-32 грам) на літр, екстра сухе (12-17 грам) на літр, брют (менше 12 грам) на літр та екстра Брут (менше 6 грам) на літр. Є такі вина що містять навіть менше ніж 3 грами цукру на літр або взагалі не мають його і для таких напоїв використовується абревіатура Дозаж зеро, брют натюр. Якщо ви у вині чітко можете посмакувати ягоди та цитрус, це значить що у ньому геть мало цукру.

Сухі вина, слід подати перед вживанням їжі, з різними закусками. А солодкі, навпаки подаються з десертами, а також чудово смакують самостійно та також стають чудовим завершенням вечора.



Вчимося правильно зберігати


Чудовим місцем для того. Щоб зберегти напій, є полиці вашого холодильника, і найкраще нижні, де температура сягає п’ять чи сім градусів. Найкраще розташувати її в горизонтальному положенні. Але, запам’ятайте, що в морозильну камеру не треба їх класти, для них це дуже холодна температура. Та й негативно впливатиме мороз на смак напою, ще й випадково забути буде не гарною ідеєю, бо вона там просто на просто лусне поки знаходиться там.

Правильно подавати

Ідеальною температурою, буде та коли ви дістанете пляшку відразу, як витягнете з холодильника.



Культура вживання


Не менш важливим нюансом, є вибір правильного келиха. Для вин такого типу часто ставлять келихи вузького та високого типу їх це називають флюте, за їх допомогою ми можемо оцінити вина та довго зберігають його холодним також підкреслюють всю його красу та бульбашки виглядають неймовірно. Перед тим як наповнити його, перед цим слід нахилити. Зауважу, що келихи такого типу підходять і для коктейлів остовою яких є ігристе.

Проте для шампанського, просто чудово підходять бокали у вигляді тюльпанів, саме вони розкривають більш повно запах напою.


Їжа яка доповнить вино


Такі види вина дуже гастрономічними, і головним є вибрати правильне доповнення.


Ви колись задумувались чому вони так добре поєднуються з різноманітними закусками, і причина є як раз саме в тих самих бульбашках. Коли це все поєднується зі збалансованою кислотою вони стають майже універсальні за святковим столом

Але не подавайте їх з м’ясними стравами, наприклад качка чи курка, все-таки до такого виду страв подавати червоне.

Зазначимо, що безпосередньо рожеве ігристе виготовляється класичним способом, і можна сказати, що вони є універсальним та підходить до всіх страв, та можемо вам гарантувати, що ви попадете прямо в ціль.) Уникайте такого поєднання як сухе вино разом з солодким і навпаки, солодке вино в поєднанні з несолодким.

До решти їжі можливо вибрати чудове грайливе.)



До салатів під шубою та олів’є


Кожен рік на початку місяця грудня інтернетом шириться захоплення м’ясорубками, заснованими на надійному рецепті олів’є. І хоч вже часи хаосу та масштабних бійок давно минули, провокаційні теми на кшталт «скільки потрібно класти інгредієнтів» і «яке м’ясо краще додавати» досі викликають кайф у любителів їжі та викликають суперечки.

Нехай вони розбиратися в істині, а безпосередньо нас зацікавлює інше не менше спірне і різноманітне питання - які вина подати до новорічного салату з основної страви?

Дивно, але найуспішніший тандем Олів'є складається з найкращього вина - шампанського. Тільки нізащо не напівсухий.

Більшість шампанського на сьогодення  належати до складової "brut" і нового "brut Zero", в якому вино  таке геть не підсолоджується. Надто сухе вино, особливо Блан де Блан із шардоне, стане ідеальним доповненням до цього салату: шампанське чудово поєднується салатом таким як олів’є та його окремими компонентами, чудовий початок, пухирчаста кислинка легко поєднується з майонезом. Просто не перевершено виглядають шампанські вироби з оселедцем під шубою.)



Креветкові салати


Подається з вінегретом з тропічних різноманітних фруктів (манго або маракуї), легким вінегретом або лимонним соком, салат з креветками став базовим, як взяти для прикладу шуби чи олів'є.

Зрозуміло, що шампанські вироби чудово поєднується не лише з креветками, але і з будь-якими закусками, а також зі стравами з риби та морепродуктів – будь то мідії чи устриці – вони постійно доречні. Франчакорта і кава не зникають у такій компанії. Це правило також стосується крабового м'яса і салатів «мімоза».

Для більш вдалого поєднання їжі використовуйте правило «Зібрати за кольором». Так, рожеві ігристі вина ідеально поєднуються з креветками, крабами і омарами, а білі ігристі вина поєднуються з устрицями, білою рибою і гребінцями.



Птиця в духовці


Смажена птиця – популярне гаряче блюдо на українському новорічному столі. Як ми вже говорили, блискітки не підходять для качок, а ось з іншими видами птахів - куркою, індичкою чи перепелом, ідеально!

Щоб завершити поєднувати, якусь птицю слід поєднати з якимось вершковими чи ягідним соусами, а потім навіть Color Logic пропонує ігристе рожеве.

Креманс - вина, виготовлені у Франції базовим способом, але вже за межами Шампані (креманс з Ліми або долини Луари) ідеально відтінить і підкреслить смаки м'яса.

Коли смажена свинина замінює птицю як центр столу, з’являються ельзаські вершки – їх традиційно подають до страв зі свинини як вдома, і взагалі в всьому світі.


Банкет


Будучи він у ваших  планах, то ігристе просто ідеальний варіант для топової вечірки, підійде до всих перекусів, які часто виставляють у такий спосіб. Смачна кава з неперевершеними мигдалевими та оливковими смаками, гарно смакуватиме з різними рибами або хамоном. Брускети з лососевим м’ясцем, креветками та різноманітним сиром і так далі.)



Десерт


До сухого шампанського, краще оберіть не сильно солодкі десерти. До сирів та, наприклад чизкейку підійде брют. Ягідні десертики гарно поєднуються з рожевим вином і також гарне поєднання до полуниці просто або можна з вершками.


Свята - це особливий час, коли багато людей збираються разом, щоб насолоджуватися часом спільного святкування. І, безсумнівно, одним із ключових атрибутів святкового настрою є вино. Винними гастрономії знають, наскільки важливо підібрати відповідне вино до страви, яке підкреслить смакові якості їжі та надасть святкової нотки.


Ось декілька порад, як обирати вино на свята:


  1. Враховуйте смакові уподобання гостей: Намагайтеся визначити, які типи вина вподобають ваші гості. Чи вони більше люблять сухе чи солодке вино, червоне чи біле? Це допоможе вам зробити правильний вибір і сподобатися гостям.
  2. Підберіть вино до страви: Якщо планується святковий обід або вечеря, важливо врахувати страви, які будуть подаватися. Вино повинно гармонійно поєднуватися з стравою. Наприклад, до м'ясних страв можна вибрати червоне вино, а до риби частіше підходить біле вино.
  3. Питайте поради у фахівців: Якщо вам важко обрати вино самостійно, не соромтеся попросити поради у фахівців. Винні консультанти в магазинах вин з радістю допоможуть вам зробити вірний вибір, враховуючи ваші смакові уподобання та бюджет.

Експериментуйте: Свята - чудовий час для того, щоб спробувати нові сорти вин. Не бійтеся експериментувати та вибирати нестандартні вина, які можуть стати справжньою відкриттям для вас та ваших гостей.


Насолоджуйтесь святами зі смачним вином і приємними розмовами! Не забувайте про відповідальне вживання алкоголю і дотримання міри.)


Схожі статті

Що ж краще одягнути на новорічний корпоратив, щоб виглядати адекватно місцю його проведення і не втратити привабливість?

Що ж краще одягнути на новорічний корпоратив, щоб виглядати адекватно місцю його проведення і не втратити привабливість?

В очікуванні новорічних свят час завжди летить дуже швидко. Вибір подарунків для рідних та близьких людей, обмірковування святкового декору для дому чи квартири та інші передсвяткові клопоти вимагають..

Правила цілування: які бувають поцілунки та як навчитися цілуватися. Засвоюємо відмінності у емоціях.

Правила цілування: які бувають поцілунки та як навчитися цілуватися. Засвоюємо відмінності у емоціях.

Усі живі істоти на планеті виявляють свої почуття. Що стосується людей, то нам, як правило, часто властиве почуття закоханості, симпатії, співпереживання. І одним із методів прояву цих почуттів є поц..

Де краще вибрати та купити дорослі карнавальні костюми: перевірене та надійне джерело в інтернеті

Де краще вибрати та купити дорослі карнавальні костюми: перевірене та надійне джерело в інтернеті

Зазвичай і дорослі, і діти дуже ретельно готуються до різноманітних свят, дбаючи про те, щоб спогади про них були цікавими та приємними. Особливої уваги вимагають костюмовані свята, для яких необхідно..

Як підняти собі настрій: 10 перевірених способів

Як підняти собі настрій: 10 перевірених способів

Перепадам настрою піддаються абсолютно всі люди. Іноді вони цілком обґрунтовані, а іноді нудьга приходить без жодних видимих причин. У будь-якому випадку необхідно вміти боротися з поганим настроєм і ..

7 головних церковних головних уборів

7 головних церковних головних уборів

Якщо ви коли-небудь відвідували церкви, собори та монастирі, то напевно звернули увагу на те, що священнослужителі носять головні убори . Цей аксесуар є однією з найважливіших частин одягу тих, хто пр..

ДОРОГОЦІННІ, НАПІВДОРОГОЦІННІ та виробні КАМЕНІ: кому, коли і який камінь слід дарувати?

ДОРОГОЦІННІ, НАПІВДОРОГОЦІННІ та виробні КАМЕНІ: кому, коли і який камінь слід дарувати?

Вибір каменю в подарунок жінці чи чоловікові може виявитися непростим завданням. Якщо вибираєте свій власний кристал, ви знаєте, які точки вам потрібно розвивати, або які камені будуть говорити з вашо..

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре
Billibons © 2025
card-mastercard card-visa webmoney qiwi yandex-money