Гарбуз на Хелловін: як своїми руками зробити найобов'язковіший символ найстрашнішого свята?

Нещодавно в нашій країні почали святкувати Хелловін, але він дуже прийшов до душі нашим співвітчизникам. Цікаві образи, що лякають прядки і, звичайно ж, гарбуз – символ свята. До речі, мало хто знає, чому саме гарбуз. Але в статті ми вам розповімо всі секрети, етапи та варіанти створення красивих об'єктів свята та багато іншого.
Жахливий гарбуз: хто придумав такий символ
Почнемо розповідь з того, що гарбуз на Хелловін – це «світильник Джека». А все через легенду, яка говорить про шевця Джека, який жив давно. Незважаючи на те, що він був хорошим майстром, часто прикладався до спиртного і любив неабияк веселитися. Ще Джек був досить хитрий і розумний, що дозволило йому двічі обвести довкола пальця самого Диявола. Все було б добре, але незабаром Джек помер, і на небесах йому не було місця. На свій подив Диявол також був скривджений на шевця, відмовивши йому в прихильності у себе. Джеку нічого більше не залишилося, як поневірятися по всьому світу. Єдиним його супутником був маленький куточок з пекла, який він розмістив у редьці, що послужило йому ліхтарем.
Але американці трохи підкоригували об'єкт редьки та вирішили використати гарбуз. Все тому, що вона зовні красивіша і коштує набагато дешевше. Багатьом гарбуз як ліхтар дуже прийшов до душі, і почалося її декорування, вирізування різних жахливих пики.
Гарбуз вирізують і розміщують у дворах біля будинку, щоб захистити свій маєток від нечистої сили, яка розгулює у ніч Хеллоуїна. Такий ліхтар має дуже велику силу та відлякує нечисть.
Але наш менталітет відрізняється від американського, і ми використовуємо гарбуз як декорацію в таке веселе свято. Такі світильники чудові об'єкти для прикрас та фотосесії. У нас гарбуз більше підходить як світильник, ніж нагадує нам про Джека, про якого більшість і не знає. Адже це й не головне, аби було весело та цікаво.
Зробити пику для гарбуза зовсім не важко, тим більше інструкцій достатньо на просторах інтернету. Головним зображенням залишається все ж таки Джек. Основне правило - вибрати хороший овоч, правильно доглядати і зберегти. Прикмети гарного гарбуза : округла правильна форма, яскравий помаранчевий відтінок та середня щільність. Що стосується розмірів, це справа переваг. Можна зробити міні-ліхтар або великий об'єкт у діаметрі до метра.
Робимо гарбуз на Хелловін
І так, для такого процесу приготуйте самий гарбуз, гострий і зручний ніж, а також свічку та сірники, щоб її запалити. Гарбузі потрібно акуратно зрізати верхівку і вибрати начинки. Вирізати пику можна різними способами. Перший: наносимо малюнок своєї фантазії. Можна взяти звичайний олівець та нанести малюнок, після чого вирізати. Працювати можна як душі завгодно.
Є й другий варіант: використати готовий трафарет. Для цього купуєте шаблон або роздрукуйте з Інтернету. Потім прикладаєте його до гарбуза і акуратно голкою або олівцем переносимо малюнок на гарбуз. Весь процес досить копіткий і вимагає концентрації та посидючості, а також часу. Але результат того вартий, такий світильник Джека здивує багатьох.
А тепер третій варіант: теж по трафарету, але дещо відрізняється саме різьблення. Потрібно робити не наскрізні вирізи, а лише зняття шкірки. Після її зняття залишається тонка стінка м'якоті. Після вставлення свічки, сяйво буде дещо м'якшим і розсіянішим.
Декор самого гарбуза розглянули, тепер потрібно знати правила його очищення та обробки, щоб він довше зберігся.
Як підготувати гарбуз до тривалого зберігання
Гарно вирізаний ліхтар Джека недовговічний і навіть на другу добу може показати ознаки гниття, наявність плісняви та різних грибків. Тому важливіше вирізання знати правила хорошої обробки, щоб зберегти свою працю надовго. Давайте розглянемо методи високоякісної обробки.
1. Гарбуз помити в теплій воді та ретельно просушити. Вирізати починаємо з кришечки та обробленим гострим ножем. Діставати насіння потрібно чистою ложкою, а не рукою.
2. Наступним етапом наносимо малюнок. І після цього гарбуз можна опустити повністю в розчин на основі хлорки. Витримуємо овоч кілька годин і таким чином вбиваємо усі хвороботворні бактерії. Якщо ви плануєте зберігати виріб більше трьох діб, періодично збризкуйте його таким розчином з пульверизатора.
3. Далі сушимо. Чистити гарбуз краще максимально, наскільки можна дозволити, залишаючи міні мінімум м'якоті. Можна готовий виріб просушити на мінімальному температурному режимі в духовці, давши м'якоті підв'ялиться. Але не перестарайтеся. Такий сухий гарбуз може досить тривалий час зберігається в приміщенні та мінімальній вологості та середній температурі. Єдиний мінус сушіння, це втрата яскравого оранжевого кольору. Але можна покрити зовні овоч безбарвним акриловим лаком або лаком для меблів.
Для кого такий варіант досить складний, просто візьміть і розмалюйте гарбуз чорним маркером, це буде швидко і просто, таким чином навіть діти впораються.
Паперовий хеллоуїнський гарбуз
Мабуть, найреалістичніший варіант ліхтаря Джека з гарбуза, це об'єкт із пап'є-маше. Матеріалів мінімуму – клей ПВА, фарби, ножиці та папір. Але є і недолік такого способу – це тривала сушіння, а значить, готувати такі гарбузи доведеться за пару місяців, щоб не поспішати.
Вибираємо відповідний гарбуз і змащуємо його тонким шаром рослинної олії. Це робиться для того, щоб легко зняти шар пап'є-маше. Брем гарбуз і покриваємо по черзі шаром клею та паперу. Товщина не повинна перевищувати 5 мм, а й тонким його робити не варто.
Заготівлі даємо повністю висохнути, а потім акуратно розрізаємо і дістаємо сам овоч. Як тільки половинки знято, вирізаємо на них очі, рот і скріплюємо між собою. Додасть реалістичності паперовому гарбузу хвостик їх полімерної глини та листочки з паперу або пов'язані гачком із ниток.
Підійде і техніка орігамі або гарбуза зі смужок паперу. Також підійдуть гумові оранжеві кулі, розмальовані маркером.
Самі вироби не обов'язково робити зловісними та похмурими, можна розбавити їх веселими та смішними гримасами. Також підійде декор із квітів для гламурних вечірок.
Робіть декор для Хеллоуїна своїми руками, це не лише красиво, а й пізнавально. Такі рукотворні вироби захоплюють, радують та надають індивідуальності.