063 898-01-93 Viber: +38 066 635-58-33

Етикет застілля: як красиво та культурно вживати різноманітні страви у свята та у будні

Етикет застілля: як красиво та культурно вживати різноманітні страви у свята та у будні

Є основні правила, яких прийнято дотримуватись за столом. Це і порядок використання столових приладів, починаючи з далеких від тарілки. З кожною зміною страв, міняємо та прилади. Щоб було легше розібратися у всьому різноманітті виделок, ножів і ложок, плюс всіляких щипчиків, нижче ми пропонуємо Вашій увазі короткі інструкції під кожен вд продукту.

М'ясні делікатеси.

Навряд чи якесь більш-менш пристойне і шановане нами свято проходить без м'ясних страв або делікатесів. Новий рік тим паче! Найзвичніший для нас варіант обробітку м'яса підходить для поданих до столу смажених биточків, стейків, котлет по-київськи або м'ясного рулетика, їх нарізають столовим ножем на невеликі шматочки і відправляють у рот столовою вилкою, що знаходиться в лівій руці. Якщо м'ясо приготоване у вигляді фрикадельок або люля-кебабу з рубаного м'яса, його розламують тільки вилкою. Трохи складніше справлятися зі смаженим птахом. На офіційних застіллях, руками не прийнято, якщо це не особливості національної кухні, тому потрібно трохи попрацювати і акуратно розрізати м'ясо з стегна або крильця, попередньо очистивши їх від шкірки. Кожен відокремлений шматочок повинен відразу з'їдатися, не прийнято збирати їх гіркою на тарілці. Важливий виняток: на стіл подана піала з водою та лимоном, отже можна відкласти ніж та вилку, просто потрібно буде занурити та промити в ній пальці, після того як поїсте.

Рибний день.

Тонкощі правильного вживання риби менш знайомі широкому загалу. Як правило, в ресторанах готують гарячу рибку, що не рясніє кістками, філе якої легко відокремлюється від скелета рибним тупим ножем і вилочкою з чотирма зубцями. Спочатку повністю розбираємо її з одного боку, потім перевертаємо. Можна допомагати собі шматочком хліба в лівій руці, тоді в правій має бути вилка. Під кістки сервірують маленькі тарілочки, збоку від основної. Їх не беруть руками, щоб перенести кісточку використовують вилку. Креветки можуть бути подані як закуска на фуршеті або як основна страва. У першому випадку, беремо креветку за кінчик шпажки, обмакуємо в соус і їмо, у другому, стануть у нагоді ніж і вилка, спочатку від'єднуємо голову, а потім вилочкою акуратно дістаємо м'ясо, тут мова, звичайно, йде про великі і гігантські креветки, зовсім дрібні в кафе та ресторанах не готують. Якщо на столі раки або їх морські родичі омари, Вам знадобляться щипчики, щоб розколоти панцир і спеціальна вилочка з гострим зубом, якою зручно «добувати» собі ніжне м'ясо з клешні і лапок. Делікатес із хвоста дістають вилкою, злегка її прокручуючи. Мідії та устриці поїдають аналогічно, щипчиками розкривають раковини та найвужчою, з представлених на столі, вилочкою підчіплюють їх мешканців. Пам'ятайте, що рибні страви прикрасять ваш святковий стіл, будь то День народження або Новий рік, Різдво або День Святого Миколая .

Дарунки саду, городу.

Поданий до столу салат може стати як холодною закускою, так і гарніром до м'яса або риби. Без овочів не обійдеться жодне свято у Вашій оселі. Якщо овочі принесли на окремій тарілці, сміливо приступайте до них, за допомогою столових приладів, подрібнюючи ножиком особливо великі шматочки. Вам подали салат із основною стравою? Користуйтеся звичайним ножем та вилкою. У тушкованому або пропареному вигляді овочі дуже корисні та легко розламуються вилкою без ножа. Коли на стіл подають зелень, пам'ятайте: м'яку намотуємо на вилку, соковиту хрумку ріжемо ножем. Горошок і кукурудза можуть змусити неабияк попрацювати, а то й зовсім розлетітися по приміщенню, тому на зубчики вилки приколюють не їх, а шматочок основної страви, а потім, допомагаючи собі ножем, додають на неї по кілька овочевих зерен. Оливки та маслинки їдять шпажками.

Лимон подається нарізаний часточками або скибочками. Тонкі часточки в чаї притискають ложечкою, а потім дістають їх і кладуть на край тарілки, щоб полити лимонним соком філе рибки, скибочку потрібно притиснути виделкою, опуклою її частиною. Від звичних для нас яблук і груш не можна просто взяти і відкусити шматочок із хрускотом, спочатку їх потрібно порізати на чотири або вісім частин прямо на тарілці фруктовим ножиком, а потім потихеньку їх обкушувати. З солодких персиків і абрикос спочатку треба видалити кісточки, для цього все тим же фруктовим ножем їх акуратно надрізають по колу, прибирають кісточки і потім відрізають по невеликому шматочку. Абрикос можна їсти половинками. Банан слід їсти поетапно, спочатку тримаючи в руці, надрізати ножем і зняти його шкірку до половини, з'їсти з апетитом, потім дочистити і доїсти.

Що спокійно можна їсти руками, то це виноград. Відривайте собі з грона по одній ягідці, а кісточки не плюйте, а проковтуйте, разом із шкіркою, якщо не можете, краще відмовтеся від такого десерту. З цитрусових, таких як апельсин або грейпфрут, спочатку зверху зрізають шкірку, не захоплюючи при цьому м'якоть, а потім надрізають її з полюсів зверху вниз і розкривають як пелюстки. Від часточок, що вийшли, відрізаємо шматочки. Стиглі, соковиті кавуни та дині завжди їдять ножем і виделкою, зрізуючи собі шар за шаром, іноді також використовують десертну ложку, важливо не намагатися знов скребти солодкі залишки з скоринки. Будь-які ягідки та фрукти з маленькими кісточками з'їдаються цілком.

Десерти.

Тістечка, цукерки, торти, печива, варення та морозиво – мрія будь-якого ласуна. Але як би апетитно не виглядали солодощі, важливо пам'ятати, як правильно їх їдять. З цукерками все просто, берете собі сподобалися на тарілочку, тут головне не набирати багато, розгортаєте фантик і їсте. З маленькими твердими тістечками та кексами чинимо так само. Кремові або дуже соковиті тістечка їдять спеціально для них вилкою з двома великими зубчиками, якщо таку не сервірували, значить можна використовувати чайну ложечку. З тортом теж все чітко і ясно, якщо в ньому тверді, хрумкі коржі, значить, насолоджуємося ним за допомогою виделки та ножа, торт м'який - сміливо беремо чайну ложку або десертну вилку. Різні ягідні та фруктові желе та муси, які завжди приносять у вазах-креманках, є такі десерти прийнято ложкою з дуже довгою ручкою. Щоб не натекло на дно креманки, компоту або фруктового соку, пити це не слід. Морозиво потрібно їсти не поспішаючи, але при цьому не смакувати кожну ложку, набираючи з неї потроху. Слід почекати, щоб воно трохи підтало, гріти морозиво в роті - поганий тон, так само як і спроби поділитися своєю порцією або взяти спробувати чиюсь, навіть якщо це одна сім'я.

Де б Ви не опинилися, і якої б важливості прийом Вам не мав бути, пам'ятайте, що найголовніше за столом, точно повторювати дії господаря, що запросив. За всіма правилами етикету, саме він подає сигнал про початок їди, він знає порядок і черговість запланованих до подачі страв. І який би конфуз не стався за столом, важливо дотримуватися спокою і якнайшвидше приховати свій промах, тоді про нього ніхто й не згадає.

Схожі статті

ПІСОЧНЕ ПЕЧЕННЯ з ваніллю «Посох Діда Мороза» чи «Трость Святого Миколая»?

ПІСОЧНЕ ПЕЧЕННЯ з ваніллю «Посох Діда Мороза» чи «Трость Святого Миколая»?

Найпростіший і найголовніше смачний рецепт «в тему». Давайте скоріше проведемо дегустацію! Таке пісочне печиво з ваніллю по-справжньому називається "Les cannes de Saint Nicolas", що в перекладі означа..

11 найцікавіших і незвичайних способів фарбувати яйця на Великдень: дізнаєтеся багато нового!

11 найцікавіших і незвичайних способів фарбувати яйця на Великдень: дізнаєтеся багато нового!

Якщо хочете здивувати своїх родичів та друзів затятим дизайном яєць на Великдень, тоді ми розповімо вам, як за допомогою екологічних матеріалів втілити все в реальність дуже швидко та просто. Світлий ..

Сніданок у ліжко: 14 ЛЮТОГО або НІЖ ПРИЄМНО ЗДИВУВАТИ коханого у День закоханих: готуємо "любовну їжу" у День Святого Валентина

Сніданок у ліжко: 14 ЛЮТОГО або НІЖ ПРИЄМНО ЗДИВУВАТИ коханого у День закоханих: готуємо "любовну їжу" у День Святого Валентина

Будь-який важливий день бере свій вдалий початок із самого ранку і якщо ранок задався, значить день буде проведений у настрої. А тепер подумаємо. З чого ж розпочати унікальне свято всіх закоханих , я..

ЯК правильно ВИБРАТИ ШАМПАНСЬКЕ вино для новорічного вечора, щоб усі отримали справжнє задоволення від напою?

ЯК правильно ВИБРАТИ ШАМПАНСЬКЕ вино для новорічного вечора, щоб усі отримали справжнє задоволення від напою?

Жоден новорічний стіл не обходитися без головних атрибутів, таких як салат «Олів'є», пляшка гарного шампанського та ароматних мандарин. Якщо з першим і третім пунктами все зрозуміло, то як купити хоро..

ДОРОГОЦІННІ, НАПІВДОРОГОЦІННІ та виробні КАМЕНІ: кому, коли і який камінь слід дарувати?

ДОРОГОЦІННІ, НАПІВДОРОГОЦІННІ та виробні КАМЕНІ: кому, коли і який камінь слід дарувати?

Вибір каменю в подарунок жінці чи чоловікові може виявитися непростим завданням. Якщо вибираєте свій власний кристал, ви знаєте, які точки вам потрібно розвивати, або які камені будуть говорити з вашо..

Жахливо креативні страви до Хелловіну або що треба готувати на свято жахів

Жахливо креативні страви до Хелловіну або що треба готувати на свято жахів

Вже дуже скоро найстрашніше, тай найвеселіше осіннє свято — Хеловін. Звісно ж, до нього треба підготувати незвичайні страви, які виглядатимуть жахливо смачними.Їжа на свято мертвих. Сосиски-мумії..

Новорічні карамельки із солоного тіста готуємо разом своїми руками

Новорічні карамельки із солоного тіста готуємо разом своїми руками

Прикрашаючи свій будинок до Нового року, я віддаю перевагу увазі до таких дрібниць, як прикрашання своїх рослин на підвіконні. Адже новорічні свята - це час, до якого треба ретельно та всеобічно готув..

Хелоуїн: смачні, страшні, оригінальні та креативні страви до святкового столу

Хелоуїн: смачні, страшні, оригінальні та креативні страви до святкового столу

Хелловін – це час веселощів, страху та надзвичайних страв. Це свято, коли кожен може насолодитися смачними та незвичайними стравами, які підходять до тематики цього свята. Кілька ідей для страв, які т..

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре
Billibons © 2024
card-mastercard card-visa webmoney qiwi yandex-money